Helsinki: Lumen kuorruttamia puita Kaisaniemen puistossa. Myöhemmin samana päivänä alkoi vesisade, joka yhdessä tuulen kanssa sulatti lähes kaiken lumen keskustasta iltaan mennessä.

Kuvattu 27.11.2005 (sunnuntai) klo 13.48   |   Suuri versio

Hannu-Pekka

Pitää kai laittaa lusikka soppaan ensimmäisenä! Tätä kuvaa ei ole vielä kommentoitu? Onkohan se kovin väritön tuoreudestaan huolimatta?
Sopisi paremmin mustavalkoiseksi - mutta otettava ehdottomasti mv-filmille ja tehtävä mv-paperille, digillä jälki on yleensä kovin tuhruista ja voimatonta - ainakin nörttiharrastajilla.
Hyvää:
Kuva "kasvaa" alhaalta ylöspäin vaihtelevasti. Oikean puolen kiinnostava viivarytmi.
Puutteita:
Alaosa on turhan hajanainen: ehkä olisi ollut paikallaan ottaa kuva askeleen enemmän vasemmalta tai oikealta.
Vasen puoli ei toimi sommittelun osalta - liikaa "tavaraa".
Valo - vaikea pilvisen talvipäivän ylhäältä tulevana, vaatisi enemmän pystysuoria pintoja pinnanrakenteen näkymiseksi - etuala nyt liian "valkoinen". Varsinkin koko vasen puoli.
Ylipäätään tämäntyyliset aiheet eivät jaksa kantaa pelkän ajankohtaisuuden eli vastasataneen lumen varassa. Urbaanimpi ympäristö eli asfalttitiet toimisivat helpommin kuvassa.

01.12.2005 klo 01.52

Paula

"Kun on vähän, niin tuntuu enemmältä", laulaa Zarkus. Just sillai vaikuttaa muhun toi hennon sinilila taivaan pala. Ja enpäs ole vielä pitkän elämäni aikana ensilumeenkaan ehtinyt kyllästyä!

01.12.2005 klo 02.08

Raija

Jaaha, kenen vasen puoli ei toimi ???
Kuva on niin hieno ja lumi koskematon että sekaan ei tohdi sukeltaa vaikka mieli tekisi.

01.12.2005 klo 06.44

Lispetti

Minä en yleensä ärsyynny mistään, enkä varsinkaan niin että kirjoittaisin siitä, mutta nyt kyllä nyppii nuo Hannu-Pekan kommentit!! Miten masentavaa, että kirjoitat noin arvostelevasti - Tosi tylsää luettavaa, EVVK.

Suurkiitos hienoista kuvistasi Niklas!

01.12.2005 klo 10.51

Pertti

Ei Niklaksen parhaita kuvia vaikka vasemman ylälaidan sini pysähdyttääkin. Kohtuutonta odottaakaan että jokainen kuva olisi klassikko. 20.11. otettu kuva joulukadun avajaiskulkueesta taas on parhaita vuoden aikana näkemiäni kuvia missään, sitä olen käynyt ihailemassa jo useasti.

01.12.2005 klo 11.36

Tellu

Laitanpas minäkin muutaman sanan ajatuksiani näkyviin.
Lähinnä jotenkin surullinen olo tulee tuosta H-P:n kommentointityylistä. Lähellä hiiviskelee tunne ja kauhu, että tämäkinkö, tavallisten tuntevien ja kauneuden näkemisen lahjan omaavien ihmisten, "palsta" pitäisi hioa priimaksi. Toki ymmärrän, että Niklas haluat kehittyä ja se onkin jokaisella ihmisellä toimessaan oikea suunta. Kuitenkin se lähellä oleva arki, tutut paikat, joskus "rosoisetkin", niiden kuvaaminen erilaisissa tilanteissa, valoissa ja varjoissa on lääkettä. Niin tuttua mutta aina jotain uutta. Siis tarviiko kaiken aina olla parasta, onnistuneinta, hienointa?
Luulen, että H-P naureskelet partaasi (vaikkei se kasvaisikaan), kun saat aikaan voimakashenkistä keskustelua yleisillä areenoilla. Ei kait se asiana paha ole, mutta kielesi on kyllä aika terävä. Sanoa voi niin monella tavalla ja taitoja on monenlaisia silläkin saralla. Ja voihan olla, että itse todella olet kuvaajana niin taitava, että sinulla on vara sanoa napakastikin, siihenhän Niklaskin jo viittasi.
Nautinnollisia hetkiä edelleenkin kuvien - kaikenlaisten- parissa toivon ihan kaikille, sinullekin H-P.

01.12.2005 klo 13.25

Paula

Hannu-Pekka, vasemman puolen "liika tavara" ei aukea, ei sitten millään. Voisitko vääntää rautalangasta? Kiloissako vai? Minä nään ton oikealle "sumenemisen" jonkinlaisena liikkeenä, ja saan ikäänkuin valita tässä, tällä jännittävällä rajapinnalla...

01.12.2005 klo 14.31

Juha

Oli H-P:n kritiikistä muuten mitä mieltä tahansa, niin tuo kommentti mustavalkoisen kuvan puolesta saattoi olla ihan ansaittu.
Kun muutin kuvan GIMP:ssä testin vuoksi grayscaleksi, niin alkuperäisessä kuvassa itseäni häiritsevä värien puute tuntui mustavalkoisessa kuvassa luonnolliselta.
Täytyy harkita, josko pitäisi omien viikonlopun aikana otettujen kuvien kohdalla tehdä vastaava operaatio.

Mitä tulee täällä sommittelusta käytyyn keskusteluun, niin Petteri Sulonen kirjoitti aikanaan hyvän esimerkein varustetun tiivistelmän jossa käydään läpi sommittelun klassisia ideoita. Tämä tietopaketti löytyy osoitteesta
http://www.prime-junta.net/pont/Photography_lessons/a_about/_Teaching_composition.html

01.12.2005 klo 15.57

tapio rauvala

Lisää tällaisia rosoisia kuvia, joita sommittelun raskaat säännöt eivät kahlitse!

01.12.2005 klo 19.14

Tomi

Ehkei tämä ole Niklaksen parhaimpia kuvia, mutta väliäkös tuolla. Tuohon yleiseen kommentoimiseen vaan oma mielipiteeni, että itsekin olen nähnyt erilaisilla saiteilla ja näyttelyissä ns. "Valokuvaajaprofessorien" täydellisiä kuvakulmia ja valotusaikoja. Ok, ovat hienoja taideteoksia, hienoja värejä hyviä tunnelmia. Mutten oikeen jaksa vaan katsella niitä liian täydellisiä otoksia kovin pitkään, en takuulla kävisi joka päivä katsomassa, onko sivulla joku uusi kuva. Yleensä ne saitit sitä paitsi yrittävät myydä niitä kuviaan. Näissä Niklaksen kuvissa on tiettyä maanläheisyyttä, joka tempaa mukaansa ja siihen on helppo samaistua. Sellaisia samankaltaisia näkymiä, kun mielessään joskus ajattelee, kun kulkee jonkun paikan ohi ja kuvittelee ottavansa siitä kuvan. Arkipäiväisen kaunista. Nämä perfektionistit ja kuvakulman viilaajat, kuten kaikki fanaatikot ovat joskus rasittavia "täydellisine" mielipiteineen. Niklas, jatka samaan malliin. Itse yritän ottaa sinusta mallia mieluummin kuin näistä "professoreista". Eli juuri tällaistä raikasta, uutta, ei ammattilaisen kameroilla otettua, taiteellista kuvajournalismia enemmän, sille on tilausta. Ja mikä parasta, sivullasi on erittäin hyviä linkkejä ja tietoa kuvien takaa. Monesti näissä ns. "huippukuvaajien" kuvissa sen kuvan tarkoitus jää tyhjäksi. Niklas on erilainen huippukuvaaja, vaikka suhtautuminen kuvaamiseen olisikin erilainen kuin PERINTEINEN.

02.12.2005 klo 11.38

Moi

Toivottavasti joku(esim Niklas ite) estää sen ettei näistä kommenttisivuista tule H-Pn kommenttien kommentointífoorumia, mutta sen verran täytyy kyl sanoa että H-Pllä ja muilla kommentoijilla näyttää olevan täysin vastakkaiset lähtökohdat mielipiteilleen. H-P on varmaankin jonkin sortin ammattilainen ja tuntuu olevan tarkoitushakuinen,etten sanois 'prostituoitu' kuvakulmiensa suunnittelun suhteen. Niklaksen kuvat lähtee aidosta tunteesta ja sellaisenaan kuvat ovat paljon mielenkiintoisempia kuin tarkkaan laskelmoidut sommitelmat. Ei semmosia kukaan jaksais käydä kauaa katselemassa.

03.12.2005 klo 21.46

-kale-

OK! Tämä nimimerkki jättää kommentoinnit tähän en halua osaltani tuottaa mielipahaa kenellekkään.Näyttää todella siltä, että täällä saa vain kehua ja ylistää loistavia kuvia. Kukaan ei varmaan ota tätä pahakseen. Hyvää Joulun odotusta ja kuvatkaa paljon kauniita joulukuvia sommittelulla ja ilman.

03.12.2005 klo 22.33

Marja

Rakentava kritiikki on aina paikallaan, mutta ikävä kyllä suuri osa H-P:n kommenteista ei yllä sille tasolle. Konkreettiset parannusehdotukset ovat hänen kirjoitustensa parasta antia ja antavat mietittävää kuvien katsojalle ja varmasti myös kuvaajalle itselleen. Muilta osin kommentit herättävät lähinnä ärtymystä ja kummastusta kirjoittajaa ja hänen motiivejaan kohtaan.

03.12.2005 klo 23.19

tapio rauvala

Minusta olisi asiallista ja kohtuullista, että kritiikki esitettäisiin omalla nimellä. Puskasta ammuskelu ei ole fiksua.

04.12.2005 klo 20.21

Hannu-Pekka

Kalen tavoin taidan jättää tällä palstalla käynnit sikseen, koska en saa Niklaksen kuvista mitään sellaisia hurmahenkisiä vuodatuksia ja tuntoja, mitä nämä ihastuneet fanit kokevat. Ne ovat mielestäni tuiki tavanomaisia näppäyksiä Hesan arjesta. Harvoin niissä on raikkautta tai uutta näkemystä, ne eivät missään nimessä ilmennä taiteellista kuvajuornalismia yms. Monet sadat harrastajakuvaajat ovat ottaneet Hesasta vastaavantasoisia kuvia kolmen vuosikymmenen aikana. Niitä vain ei yleensä juuri kukaan ole nähnyt....
Sommittelusta olen saanut lukea ihmeellisiä väittämiä. Suurin osa on täysin pielessä: Sommittelu ei ole raskaita sääntöjä, ei kahleita, ei kuvakulmien viilailua, ei laskelmoitua tms. Sommittelu on läsnä jokaisessa kuvassa. Karshin kuvat ovat loistavasti sommiteltuja, ei "sääntöjen" vastaisia. Petteri Sulosen kirjoitusta en viitsi lukea englanniksi, joten hänen ajatuksiaan en pysty kommentoimaan.
Minuakin nyppii tämä nimimerkkien taakse piiloutuminen. Mutta se tuntuu olevan tällä palstalla tapana. Mutta en viitsi ruveta paljastamaan nimeäni, koska aion nyt jättää tämän palstan kommentoinnit ja kuvat omaan rauhaansa, koska täällä ei saa lausua eriäviä mielipiteitä kehukuorolaisten ajatuksiin.

09.12.2005 klo 10.07

Niklas Sjöblom

Hannu-Pekka, johan sinä jo kerran ilmoitit ettet aio enää kirjoitella tänne. Mielestäni sinä ja Kale vedätte kuitenkin väärän johtopäätöksen muiden kommenteista, mikäli niiden perusteella lakkaatte kommentoimasta kuviani. Täytyyhän teidän kestää kritiikkiä siinä missä minunkin. Enhän minäkään lopeta kuvaamista, vaikka antamasi palaute kuvistani on enimmäkseen kritisoivaa. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä ja niiden esittämiseen täällä - myös sinulla. Mielipiteisiin perustuvaa totuutta kuvistani ja niiden merkityksestä ei ole olemassakaan. Jos vielä jatkossa kirjoittelet tänne, toivoisin sinulta rakentavaa palautetta parannusehdotuksineen. Haluaisin että täällä esitettävä kritiikki olisi sellaista josta voisin oppia jotakin. "Todella huono kuva" kuulostaa lähinnä huvittavalta, ellei sen kirjoittaja perustele mielipidettään.

Lainaan sinua: "Monet sadat harrastajakuvaajat ovat ottaneet Hesasta vastaavantasoisia kuvia kolmen vuosikymmenen aikana. Niitä vain ei yleensä juuri kukaan ole nähnyt...." Saatat olla oikeassa. Ehkä juuri siksi sivustoni on niin suosittu. Se ei ole luonteeltaan valokuvanäyttely, vaan eräänlainen kuvapäiväkirja. Sen ansiona ei ole niinkään itse kuvaaminen, vaan hetkeen sidottujen kuvien välittäminen yleisölle. Tavoitteenani on kuvata vuodenajasta ja joskus säästäkin riippumatta. Enimmäkseen kuvaaminen on minulle mieluisaa puuhaa, mutta aina olosuhteet eivät ole yhtä suosiolliset. Pakkasessa ja hyytävässä tuulessa sommittelun hienosäätö jää helposti toisarvoiseksi.

Olivatpa katsojat kuvistani mitä mieltä tahansa, heidän kommenttinsa ovat aina tervetulleita. Tämä koskee siis myös sinua ja Kalea. Toivoisin kuitenkin että kommentit koskisivat kuviani, eivätkä muita kommentoijia.

Rauhaisaa joulun odotusta kaikille!

09.12.2005 klo 12.42

taustavaikuttaja

Itselleni tärkeintä näissä kuvissa on nimenomaan päiväkirjamaisuus. On todella hauskaa katsoa esimerkiksi miltä vuosi sitten samana päivänä on sää näyttänyt. Lisäksi minua kiinnostaa nähdä Helsinkiä joka puolelta. Myös kuvien alla olevat selitykset antavat minulle paljon. Opin jatkuvasti uutta Helsingistä näiden kuvien avulla.

Minä en ymmärrä hölkäsen pöläystä kuvien sommittelusta sun muusta. Ne eivät minulle ole juuri siksi tärkeitä näissä kuvissa. Kuinka voisin kaivata jotain, jonka puuttumista en osaa huomata? En silti tarkoita Niklaksen tekevän turhaa työtä suunnitellessaan kuviaan näpit kohmeessa pakkasessa ja viimassa, onhan se nähty että monille nämä seikat ovat niitä tärkeimpiä.

Kiitos Niklakselle tästä sivustosta. Olen jo parin vuoden ajan tiiraillut kuviasi, mutta tämä on kaiketi vasta toinen kommenttini.

09.12.2005 klo 16.22

-kale-

Niklas!
Kaikesta huolimatta kirjoitan vielä koska otit kantaa myös kirjoitukseeni.Seuraan kyllä edelleen kuviasi koska niissä on kaikesta huolimatta sitä jotakin. En mielestäni ole ollut lainkaan kriittinen.Olen saanut eka kamerani n. 45 v sitten ja siitä lähtien kuvannut välillä enempi ja välillä vähemmän aktiivisesti.Kamerakerhoaikoinani olen tottunut kovaankin kritiikkin joten sitä kyllä kestän itsekin.Oppia siitä on ainakin tullut.Tämä omasta kuvaustaustastani. Täällä minua vain on häirinnyt tuo ääretön ja kriititön ihannointi jokaiseen kuvaan. Ne ei todellakaan ole aina ihan niin upeita. Jos olisi niin sitten olisit kyllä ihmeellinen kuvaaja. Jossain vaiheessa toivoin täällä keskustelua kuvista, mutta sitä ei ole näkynyt joten se siitä.
mottoni: "sommittelu tulee takaraivosta"

09.12.2005 klo 19.11

Jonna

Eikö sommittelu ole silloin onnistunut, jos kuva miellyttää katsojan silmää?

09.12.2005 klo 23.53

Paula

Niin, ja eikös niitä sommittelujakin voi olla monenlaisia? Ja eikös se voi olla makuasia, millainen sommittelu ketäkin miellyttää? Kommenttieni tarkoitus ei ole väittää jokaista kuvaa parhaaksi. Tai toinen toistaan paremmaksi. Kerron vain mikä kiinnittää huomioni. Tai mitä kuva tuo mieleen. Aika usein sillä on jotain tekemistä kauneuden kanssa.

10.12.2005 klo 02.01

Pertti

Tarkoittaako H-P kommentissaan Yuosuf Karshia? Mieshän kuvasi muotokuvia. Johan menee puurot ja vellit sekaisin.
Minulla on muuten ystävä joka harrastaa ikonimaalausta. Ehkä minun pitäisi sanoa hänelle että Andrei Rublev maalasi kyllä parempia ikoneja kuin hän. Ihan noin rakentavana kritiikkinä.

11.12.2005 klo 18.30

-kale-

Anteeksi nyt, että sekaannun. mutta jos vaikka HP ei tosiaankaan käy sivuilla niin pieni komentti sallittakoon. Karsh oli MESTARI eli en usko, että edes näitä kuvia on tarkoituskaan verrata. Sitäpaitsi hänen kuvansa olivat mustavalkoisia eikä digitaalisesta käsittelystä tietoakaan. Myös muotokuvissa on sommittelu mukana ja luulen, että HP on tarkoittanut juuri sitä. Mikäli olen rivien välistä lukenut hänelläkin on hiukan kokemusta valokuvaamisesta. Tämä on juuri kaipaani keskutelua. Aina tärkeintä on lopputulos kuvasi sitten maisemia tai muotokuvia, väriä tai mustavalkoista.

11.12.2005 klo 20.10

Hannu-Pekka

Heipä hei kriittiset katsojat!?
Niklaksen toivomuksesta en kommentoi itse kuvaa, vaan kommentoin kommentteja - nyt kun ne vihdoin näin! Sommittelu tuntuu olevan väärinkäsitetyin sana maailmassa?
Tulkaa Hesan työväenopiston Sommittelun peruskurssille kuulemaan, mitä se sommittelu oikein onkaan tai jatkokurssille Niklaksen kuvia kehumaan? Itse en osaa niitä tosiaan kehua; eli ne ovat tavanomaisista tavanomaisimpia kuvia, joiden kuvaaja on vain saanut niin voimakkaan kehumispistoksen, ettei pysty enää vastaanottamaan kriittistä kritiikkiä?
Perusideani oli se. että kehuvaa kritiikkiä ei pidä valokuvaajalla esittää, sillä se sumentaa itse kuvaajan suhtautumista. Jos kehutaan paljon, niin ei sitten enää negatiivinen mene perille. Tästä olen saanut monta kertaa kuulla erilaista kommenttia. Hesan työväenopistossa on E.V:n kurssi Ota Parempia Kuvia, eli juuri sellainen missä tätä asiaa käsitellään tiettävästi hurjanlaisesti!
Muutamia kommentteja kommenteista kiireessä: Jonnalle sanon vain sen, että onnistuneella sommittelulla ja katsojan kokemalla miellyttävyydellä ei ole mitään yhteistä tekijää! Niklaksen vaikeudet sommitella pakkasessa, ei ole yhtään sen erilaisempaa kuin kuvata helteessä tai muualla, sillä aina on pidettävä sommittelu mielessä laukaisuhetkeen saakka. Ei voi kuvata ainuttakaan kuvaa sommittelematta sitä etsimessä, olkoon helle tai -?+?40 -astetta tai tuulta tms. Jos on huonot kuvausolosuhteet kannattaa ehdottomasti mennä kuvaamaan, jos haluaa voittaa kilpailuisssa! Auringonlasku-, maisema- tai nuotiokuvalla ei koskaan voi voittaa valokuvakilpailussa, koska näitä kuvia on kisoissa satoja samantyylisiä, mutta huonolla ilmalla otettuja kuvia ei näe useinkaan. Tätä olen toitottanut jo yli 30 vuotta! Mutta juuri kukaan ei usko..........?
Jatkokommentteihin palaan lähiviikkoina, kun on aikaa ja intoa, sillä väärinkäsitetyt asiat kaipaavat kommenttia!

19.01.2006 klo 02.57

Hannu-Pekka

Karshista Pertille vielä sellainen, että toki tiedän mitä K. kuvaa (nähnyt yli 500 ko. kuvaa!), mutta kommentti oli johonkin epämääräiseen väitteeseen, ettei muka Karsh kuvaa oikeasti sommitellen!?
Sommittelu sanana tuntuu olevan sellainen kummajainen suurimmalle osalle, että siitä saa lukea toinen toistaan hurjempia mielipiteitä, joilla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

KAIKKIEN AIKOJEN HURJIMPANA:
Kuvitelkaa siis Jonnan mielipide SOMMITTELUN ONNISTUMISESTA SILLOIN KUN KUVA MIELLYTTÄÄ KATSOJAN SILMÄÄ? Voiko yksinkertaista asiaa sen väärimmin käsittää???????????????????????????????

19.01.2006 klo 03.07

Niklas Sjöblom

Lainaan Hannu-Pekkaa: "Niklaksen toivomuksesta en kommentoi itse kuvaa, vaan kommentoin kommentteja - nyt kun ne vihdoin näin!"

Toiveeni oli juuri vastakkainen, eli toivon että täällä kommentoidaan kuviani, eikä muita kommentteja, eikä varsinkaan niiden esittäjiä. Toivoisin nimenomaan rakentavaa kritiikkiä kuvistani - myös sinulta, H-P, kuten jo aiemmin (9.12.2005) tämän kuvan yhteydessä totesin.

19.01.2006 klo 13.33

Hannu-Pekka

Hei. Palasin pitkästä aikaa! On vaikea esittää uusia komennetteja asiasta, kun väärinymmärretään aikaisemmat esitykseni, ja joudun niitä oikomaan. Ihmettelen, mitä rakentava kritiikki on, kun lukee tämän palstan ylettömiä kehuja ja muita vuodatuksia! Niissä ei ainakaan ole mitään rakentavaa kritiikkiä, vaan pelkkää sanahelinää ja yletöntä suitsutusta, mikä ei pidä paikkaansa. Se on vaarallista jokaiselle aloittelevalle kuvaajalle, myös näköjään Niklakselle. Tämäntyylisiä kuviahan pystyy ottamaan hyvin helposti kuka tahansa, kuten olen esittänytkin aikaisemmin väärinymmärretyissä perusteluissani. Niklaksen kuvissa ei ole mitään persoonallista uutta, ne ovat tusinatavaraa - kauniita kuvia, joita olen nähnyt tuhansittain parempina versioina.
Kummalliselta tuntuu, kun joku esittää, että tuntisin kateutta tms. tunteita Niklaksen kuvista. Mutta nythän pitäisi puhua kriittisen rakentavasti Niklaksen kuvista.... Tämä kommenttien tulva osoittaa sen mahdottomaksi!
Palaan ehkä kuukauden päästä taas katsomaan.......

25.01.2006 klo 01.31

Paula

Kiistelty kuva, :D, mutta kyllä kestää uudenkin tarkastelun! Pidän edelleen ihan samoista asioista kuin kuvan julkaisun aikoihinkin. Ehkä vain vieläkin selvemmin aistin kaksi säätä, pehmeän suojasään ja raikkaan pakkasen. Tosi hyvä kuva!

12.04.2008 klo 02.24

Atte

"Ei voi kuvata ainuttakaan kuvaa sommittelematta sitä etsimessä, olkoon helle tai -?+?40 -astetta tai tuulta tms"

Mielestäni tuo ei pidä paikkaansa alkuunkaa, itse olen ottanut monia kuvia sommittelematta ollenkaan ja toisinaan yllätyin itsekkin miten kuvien sommittelu onnistui näissä "sokeissa otoksissa" huomattavasti paremmmin kuin niissä mitkä sommittelin.

16.03.2009 klo 14.23

Kommentoi tätä kuvaa

 Ei näy kommenttisi yhteydessä.

 


Nimesi toimii linkkinä kotisivullesi.

Haluatko selaimen muistavan tietosi?Kommentin linkit tulisi merkitä html-koodilla <a href="http://...">linkkiteksti</a>.

Täytä ainakin siniset kentät, kiitos!
 

 

Lähetä kommenttisi vain kerran!

Uusimmat kommentit kaikista kuvista ja molemmista kieliversioista

taivasalla.net