Helsinki: Joulukadun avajaiskulkue Stockmannin tavaratalon edustalla Aleksilla. Joulupukki vilkuttaa yleisölle vossikka-ajurinsa takaa. Vuotta aiemmin kulkue eteni lumisella Espalla.

Kuvattu 20.11.2005 (sunnuntai) klo 13.28   |   Suuri versio

-kale-

Hei! Väitinkö minä joakus ettet kuvaa stadissa ihmisiä? Ai niin nämähän ovatkin Korvatunturilta=)

20.11.2005 klo 19.12

susa

aivan ihanaa! ulkomaalaistuneena naita kuvia kaipaa!

20.11.2005 klo 20.16

Jonna

Kuljettaako vossikkaa pukin nuorempi veli? ;)

20.11.2005 klo 22.24

Paula

Tässä kuvassa "mustapukki" vangitsee katseen! Aika lailla virittelee assosioimaan:)... en aluksi "oikeaa" huomannutkaan :D

20.11.2005 klo 22.33

Niklas Sjöblom

Juu, "oikea" pukki ikään kuin katoaa massaan. Vossikkaahan kuljettaa tuo legendaarinen partaniekka, joka ajellutti pukkia viimekin vuonna (ks. kuva), ja jota täällä kommentoitiin viime kesäkuussa otetun kuvan yhteydessä.

20.11.2005 klo 23.18

Hara

Tuolla sitä sitä eilen oltiin ja munkin piti ottaa
fotoja,niin piti.... mutta kun kamerasta oli patterit loppu joten se niistä kuvista.onneksi niitä löytyi täältä ja "ihan vaan vähän parempia mitä mä olisin itse ottanut........" :)

21.11.2005 klo 08.38

Raija L

Siellä sitä olin minäkin joukon jatkona - eikä kameran kotiin jääminen harmittanut yhtään sen jälkeen kun olin bongannut väkijoukosta Niklaksen ja aavistin otoksen joulupukista olevan tulossa.

21.11.2005 klo 20.57

Hannu-Pekka

Kovin tavanomainen ja aika tylsän oloinen kuva mielenkiintoisesta aiheesta. Etualan hahmot hyviä, mutta sininen ilmapallo ei istu kuvaan.
Pitkän telen kurova vaikutus antaa aluksi tiiviin vaikutelman, mutta sitten sommittelun hajanaisuus alkaa häiritä. Kahden päähenkilön sijoittelu taustan "tyhjään" tilaan hyvä ratkaisu, mutta muu sommittelu ontuu ja miksi ylhäällä niin paljon tilaa - lisärajaus keskittäisi.
Mutta kommenttien mukaan näköjään ihmiset näkevät Niklaksen kovin tylsän tavanomaisissa kuvissa ihan ufo-juttuja ja jotain omia kokemuksiaan/fiiliksiään, mitä ei kuvissa missään nimessä ole!?

25.11.2005 klo 01.52

Anniina

Eikohan se kauneus ole kunkin katsojan silmissa. Toki kritiikki on aina paikallaan, jos siihen on tarvetta.
Mina tykkaan, etta kuvaan on otettu myos nuo jouluvalot. Ne muistuttavat joulunajasta, Suomesta ja virittaa muistelot tummiin oihin ja jouluvalojen hellaan hehkuun. Susan sanoja mukaillen, naita kuvia odottaa nain ulkosuomalaisena.

25.11.2005 klo 10.05

Paula

Ihan päinvastaiset ovat "fiilikseni" Hannu-Pekan kanssa. Aihehan se on tavanomainen: perinteisesti paljon kuvattu joulu. Mutta kynttilöiden, kuusien, seimien yms. sijaan tukahduttava vyörytys, sekamelska... tämä kuva nyt vaan miellyttävästi auttaa näkemään - puuttuvan joulurauhan. Mitä ilmapalloon tulee; sopii kuvaan oikein hyvin. Ehkä ensi vuonna näemme kulkueessa myös juhannuskoivuja!

25.11.2005 klo 14.17

Pertti

Hannu-Pekan kovin tavanomainen ja tylsä kommentti meni taas metsään. Sommitteluhan on hieno ja kuva itse lähes surrealistinen. Kuvan alaosan innokkaiden tonttutyttöjen punainen kolmio huipentuu oivasti joulupukkiin. Salaperäinen vossikkakuski on kuin aikamatkalainen 1800-luvulta ja lähes varastaa koko shown. Etualan sininen pallokin tuo lisää perspektiiviä kuvaan.

02.12.2005 klo 17.27

-kale-

En malta olla laittamatta lusikkaani jälleen tähän soppaan! Taidan olla ainoa hengenheimolainen H-Pn kanssa. En nyt tätäkään jaksa ymmärtää mikä mättää siinä ettei hänellä voi olla omaa mielipidettään näistä kuvista. Koska kuvat on julkaistu niin niistä saa sanoa varmaankin myös eriäviä mielipiteitä? Tämä on kyllä melkoinen Niklas fanien kerho. Eipä ole moista ennen tullut vastaan. Ei nämä kuvat nyt kuitenkaan ole ihan ainutlaatuisia vaikka kauniita ovatkin. Itse pidän kyllä myöskin mustavalkokuvista joten ehkä en ole oikea ihminen arvostelemaan tätä värimaailmaa. Ihan pieni kommenti kuitenkin tästä tonttuparaatista. Kyllä asia on niin, että tuo sininen ilmapallo tulee kuvasta silmille, en voi hyvällä tahdollakaan nähdä siinä mitään ideaa. Se vain on sattunut olemaan siinä ja sillä siisti. Eli kuvaa otettaessa ei sitä ole siihen suunniteltu, jos olen väärässä niin ihmettelen suuresti.

02.12.2005 klo 17.47

Pertti

Tottakai sininen ilmapallo on suunniteltu elementti. Niklas palkkasi kulkueen (reilut 200 näyttelijää) ja poliisi eristi Stockmannin edestä kadunpätkän kolmen tunnin kuvauksia varten. Sininen ilmapallo oli itse asiassa koko kuvan "clou", se kiinnitettiin maahan (oikean korkeuden säätämiseen meni tunti ja lukuisia koeotoksia) ja koko muu kulkue järjestettiin huolellisesti ryhmittäen pallon viereen.

02.12.2005 klo 22.35

-kale-

Hyvä Pertti!Näinhän se tietenkin on tehty. Minäkin olen elämäni akana ottanut paljon ryhmäkuvia ja aina ne on kuvaamallasi tavalla koottu. Ihan hyvä huomio kyllä sinustakin tulee vielä jonkinmoinen Niklas kunhan harjoittelet!

03.12.2005 klo 17.25

Juha

Sinällänsä olisi ihan mielenkiintoista kuulla tämän kuvan kohdalta, että tuliko Niklas missään vaiheessa jälkikäteen kokeilleeksi rajauksia, joissa tuo sininen ilmapallo olisi jätetty pois.
Niklaksen kamerassa kun on kuitenkin riittävästi pikseleitä, että sieltä saisi vielä tiukallakin jälkirajauksella silti tuotettua tuon 1024x768 kuvan, joka taitaa olla suurin kovakoko, mitä sivuilla surffailijat saavat näkyville.

04.12.2005 klo 10.47

Niklas Sjöblom

Kuvan rajaukseen vaikutti tässä moni eri seikka. Perusongelma on tässä, kuten monessa muussakin kuvassa, että sivustoni formaatti vaatii kuvilta tietyn suhteen leveyden ja korkeuden välille (4:3). Tämä estää rajaamasta ilmapalloa pois ilman että samalla rajataan kuvaa vastaavasti joko ylhäältä tai alhaalta. Ylhäältä en halunnut poistaa jouluvaloja, alhaalta en halunnut leikata kasvoja poikki keskeltä. Kuvaa olisi tietysti voinut venyttää, mutta sitä harrastan vain "äärimmäisissä hätätapauksissa". Joka tapauksessa ilmapallon pois rajaaminen olisi poistanut myös osan tummahiuksisesta tytöstä. Se ei välttämättä olisi ollut suuri ongelma, mutta kuvaa käsitellessäni en vain nähnyt ilmapallon mahdollista häiritsevää vaikutusta.

04.12.2005 klo 13.05

Jonna

Tuo sininen ilmapallohan kuuluu samaan sarjaan noiden taaempana olevien samanlaisten pallojen kanssa :)

05.12.2005 klo 00.56

Tomi

Minusta tämä on tosi hauska kuva, ei tuo pallo tuossa häiritse, paitsi jos sitä alkaa oikein ajatelemaan. Ihmisten ilmeet ja tunnelma, tiivis sellainen on hauska. Mulla on ihan sama ongelma, kun Niklaksella. Jos yritän säilyttää alkuperäisen kuvan mittauhteet, siis sen, että sen kuvan voi ladata taustakuvaksi, niin rajaus aina tuottaa ongelmia. Mulla ei ole hyvää kuvankäsittelyohjelmaa, jossa olisi suorakulmarajaustyökalu, johon voisi asettaa mittasuhteet ja sitten venyttää mielensä mukaan. Jos jossain ohjelmassa on tällainen työkalu, tai voin kikkailla rajauksen jotenkin muuten, niin sitten siinä ohjelmassa on jotain muita puutteita, esim se, että se ei tallenna kuvan ns. EXIF dataa, eli kuvausaikaa, päivämäärää, kameran asetuksia yms. Vinkkejä?

05.12.2005 klo 10.17

Juha

Kommentoidaan tuota Tonin kommenttia sen verran, että 4:3 on varmaan puhtaasti sivujen esittämiseen liittyvä rajoitus (eikä siis kytköksissä kuvien tauskuvaksi laittamiseen), koska koneiden näyttöjen resoluutiot vaihtelevat nykyään melko rajusti. Nopeasti tulee 4:3 (1600x1200) kuvauhteen lisäksi mieleen 5:4 (1280x1024), 1400x1050 (kannettavissa) ja 16:9 (laajakulmatelevisio) eli ensimmäinen on jo melko neliömäisempi kun taas viimeinen on paljon lähempänä 35mm filmin ja digijärjestelmäkameroiden 3:2 kuvasuhdetta.
Tämä nykyinen 4:3 kuvasuhteessa pitäytyminen nykyisessä muodossa taitaa selittää myös pystykuvien puuttumisen, mikä on varmaan kuvausmahdollisuuksien kannalta ikävä rajoite, mutta ehkä tuon voi samalla katsoa tuovan Niklakselle lisää haastetta näiden kuvien ottamiseen.

05.12.2005 klo 14.13

Helen

Silläkin uhalla että Hannu hermostuu en voi olla kommentoimatta tässä käytyä keskustelua.
Hannu-Pekka: Sinulla on täysi oikeus kritisoida Niklaksen kuvia mutta muiden kommentoijien mielipiteiden vähättely ei todellakaan osoita hyvää makua.
Loppujen lopuksi, mikä on valokuvan perimmäinen tarkoitus? Onko se olla valokuvaajan taidonnäyte, vai onko se tuoda katsojalle elämyksiä, luoda mielihyvää, mahdollisesti herättää muistoja? Uskaltaisin väittää, että jälkimmäinen on tärkeämpi. Suurin osa ihmisistä eivät kuitenkaan ole valokuvauksen rautaisia ammattilaisia, vaikka osaavatkin antaa arvoa hyvälle valokuvalle.

25.05.2006 klo 19.57

Kommentoi tätä kuvaa

 Ei näy kommenttisi yhteydessä.

 


Nimesi toimii linkkinä kotisivullesi.

Haluatko selaimen muistavan tietosi?Kommentin linkit tulisi merkitä html-koodilla <a href="http://...">linkkiteksti</a>.

Täytä ainakin siniset kentät, kiitos!
 

 

Lähetä kommenttisi vain kerran!

Uusimmat kommentit kaikista kuvista ja molemmista kieliversioista

taivasalla.net